Tenerife, Teide

Gyere El Te(is)ide! 🏝️⛰️🌋🇪🇸

Vitathatatlanul Tenerife egyik legnagyobb nevezetessége és egyben jelképe az El Teide vulkán, amely kitörésével „összeolvasztotta” az addig különálló 3 szigetet. Persze ezek után is rengeteg kisebb kitörés volt a szigeten, amit kisebb-nagyobb „puklik” jeleznek.

A maga 3718 (újabb mérések alapján 3715) méteres csúcsával Spanyolország legmagasabb pontja. Az óceáni alapzattól mérve 7500 méter magas, amivel a második legmagasabb vulkán a Hawaii-szigetek után.

A vulkán jellegzetes kúpja egy 2000m körüli fennsíkról indul. Ezen a fennsíkon található egy hotel, amit szinte egész évben profi kerékpáros csapatok használnak magaslati edzőtáborozásra. Most éppen a Bora volt itt Roglic-csal, illetve utána Valter Attila csapata, a Team Visma Van Aert-tal. Mindkettőjükkel volt szerencsém összetalálkozni egy integetés erejéig.

Már maga a fennsík is gyönyörű. Egy holdbéli táj, ahol különböző színű kőhalmok jelzik, hogy egy-egy kitörés során merre folyt le a láva a hegyről. A fennsíkról egy kabinos felvonóval lehet feljutni kb. 3500m-re, de onnan már csak engedéllyel közelíthető meg a csúcson lévő kráter.

Egy szervezett túra keretében ezt is volt szerencsém megtenni, és a csúcsról utána gyalog jöttünk le a felvonó aljához. Ezt a 10 km-es „sétát” kicsit alábecsültem, mert a vulkáni köveken, és csúszós, poros úton való leereszkedés majdhogynem keményebb volt, mint egy egész napos tekerés. Utána mindenki napokig izomlázzal küzdött, de nagyon megérte bevállalni, remélem, hogy valami átjön az ott készített fotókból.

A csúcson mindenhol kénes szag terjeng, ami változó intenzitással szivárog a vulkán belsejéből (a szaga kicsit olyan, mintha egy magyarországi gyógyfürdőben lennénk), és azok kicsapódása sárgászöldre színezi a kövek egy részét (az egyik képen jól látszódik).

🤓 Egy korábbi posztomban már említettem, hogy Kolumbusz Amerika felfedezése előtt La Gomera szigetén állt meg utoljára. Emellett az úti leírások alapján vulkánkitörést is látott Tenerife szigetén (nem a Teidét, hanem valószínűleg egy kisebb oldalsó kürtőjét, a Boca Cangrejo-t).
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Teide

🤓 Állítólag a Teide árnyéka a világon a legnagyobb, hiszen minden irányból az óceán veszi körbe, és nincs mellette vele összemérhető magasságú másik hegy.

👍 A túrát a Vulcan Walkers – Tenerife vezette, akik több nagyon izgalmas túrát szerveznek Tenerifén. Csak ajánlani tudom, ez itt a reklám helye. 😃
https://www.vulcanwalkers.com/

IMG_7708_export